Spegel spegel på väggen där

Vad ger din spegel dig för budskap? Är du snygg nog, smal nog, smart nog och smord nog? En bra självbild, trygg självkänsla och gott självförtroende byggs inte upp utifrån, även om vi många gånger tror det, utan inifrån utifrån att vi genom Guds ord förstår vem vi redan är i Gud. Du och jag kan förändra vår bild av oss själva genom att vi börjar spegla oss i Guds Ord.

Vi känner alla till Snövit. Varje dag framför spegeln frågar Snövits styvmor: ”Spegel, spegel på väggen där, säg mig vem som vackrast i landet är”. I många år svarar spegeln henne att hon är den vackraste kvinnan i landet men när Snövit växer upp förändras spegelns budskap till att Snövit är den vackraste kvinnan. Detta gör styvmodern så ursinnig att hon till och med vill döda sin egen styvdotter.

Kanske säger du att sådant händer bara i sagornas värld. Frågan är hur långt ifrån verkligheten sagan om Snövit är idag. Unga flickor (och kvinnor i alla åldrar) svälter sig näst intill till döds på grund av vad spegeln säger dem. Andra kvinnor betalar tiotusentals kronor för att göra om sitt utseende både här och där genom skönhetsoperationer. Media pumpar ut ett snedvridet skönhetsideal som får majoriteten av tjejer och kvinnor att må dåligt varje gång de ser sin egen spegelbild.

Undersökningar visar att kvinnor speglar sig upp till sjuttio gånger per dag. Ja, du läste rätt. Jag fick också läsa det två gånger innan jag kunde smälta det, sjuttio gånger per dag. Självklart varierar det mellan olika kvinnor, men oavsett om det är sjuttio eller tio gånger per dag måste vi erkänna att vi kvinnor har svårt att låta bli att spegla oss när vi går förbi sovrumsspegeln, badrumsspegeln, hallspegeln, skyltfönstret eller bilrutan.

Frågan hur många gånger du speglar dig är inte den viktiga att besvara utan vad du ser när du speglar dig? Det behöver inte bara handla om din utsida, utan också om din insida. Vilken bild har du av dig själv? Kanske ser du att du inte är bra nog, stark nog, snygg nog eller smord nog. Går det att förändra bilden du och jag ser av oss själva? Jag är övertygad om att det gör det. Bibeln säger att tillsammans med Gud är ingenting omöjligt (Luk 1:37).

Du och jag kan förändra vår bild av oss själva genom att vi börjar spegla oss i Guds Ord. Det är Guds ord och endast Guds ord som ger dig den sanna bilden av vem du verkligen är. Tänk om vi skulle läsa, meditera på och tala ut Guds Ord lika många gånger per dag som vi tittar oss själva i spegeln. Det skulle definitivt förändra oss och bilden av oss själva. I Jakobsbrevet 1:25 står det: ”Om du tittar noga in i den perfekta lagen som gör dig fri…”. Den perfekta lagen, Guds Ord, gör dig fri! Johannes 8:32 säger: ”Ni skall förstå sanningen, och sanningen skall göra er fria.” En felaktig självbild kan binda hålla oss tillbaka från att tjäna Gud fullt ut. Men sanningen gör oss fria. När du fyller dig med Guds Ord börjar det hända något inom dig. Hebreerbrevet 4:12 säger: ”Ty Guds ord är levande och verksamt…” När du och jag väljer att läsa och tro på Guds Ord börjar det verka inom och förvandla oss. Våra ögon förvandlas och vi börjar se det Gud ser när han ser på oss. En bra självbild, trygg självkänsla och gott självförtroende byggs inte upp utifrån, även om vi många gånger tror det, utan inifrån utifrån att vi genom Guds ord förstår vem vi redan är i Gud.

Gud har en underbar plan med ditt liv. En plan där han vill att du ska få leva hel och trygg. En plan där du kan få leva i frihet. En plan där du kan älska dig själv och andra som dig själv. En plan där Gud vill använda just dig. När vi fyller oss med Guds ord börjar vi också se och tro på den planen. Allting börjar när du kan se på dig själv med Guds ögon. Jag uppmuntrar dig till att dagligen spegla dig själv i Guds Ord. Låt sanningen få sätta dig fri, fri till att tjäna Gud och vara den kvinna i tjänst för honom han skapat dig till att vara!