Julens första hyacinter

Längtar du efter att få bära frukt? Guds tanke för oss alla är att få blomma ut och sprida Kristi väldoft. När vi planterar oss själva vid Herrens vattenbäckar får vi den näring för att detta ska ske...

Något av det första som pryder mitt hem i väntan på julen är hyacinter. I mina ögon är de både vackra och luktar ljuvligt. Även inför denna första advent köptes två hyacinter in. En satte jag precis som den var i en kruka i köket. Den andra togs ur den medföljande lilla plastkrukan och sattes i en glasskål i vardagsrummet. Min erfarenhet är att hyacinter ofta slår ut väldigt fort. Detta var också fallet med hyacinten i köket. Det tog inte länge innan jag kände den ljuvliga doften av hycacint i mitt kök. Den i vardagsrummet, som tagits ur sin plastkruka, hände det dock ingenting med. Den blommande inte ut alls utan förblev outslagen och spred därför inte heller någon ljuvlig doft.

Guds tanke för oss alla är att få blomma ut och sprida Kristi väldoft. Endast den hyacint som förblev bevarad i plastkrukan blommade ut som den skulle. På samma sätt kan vi endast blomma ut fullt ut när vi förblir bevarade i Kristus. När vi väljer att ta emot Jesus föds vi på nytt, vi blir en ny skapelse i Kristus. ”Alltså, om någon är i Kristus är han en ny skapelse. Det gamla är förbi, se, det nya har kommit” (2 Kor 5:17). Vilka underbara nyheter! Vad som än skedde i vårt gamla liv är förbi och vi får en ny chans.

Listan är lång över allt vi har och är i Kristus. Vi har förlåtelse (Ef 1:7), kraft (Fil 4:13), frid (Fil 4:7) frihet (Joh 8:31-32), seger (Rom 8:37), evigt liv (Joh 6:47) och så mycket mera. I Honom är vi rikt välsignade på varje livets område. ”Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader, som i Kristus har välsignat oss med all den himmelska världens andliga välsignelse” (Ef 1:3). Det är också i Kristus, och endast i Honom, vi kan bära frukt. Jesus säger i Johannes 15:4-5: ”Förbli i mig, så förblir jag i er. Liksom grenen inte kan bära frukt av sig själv, utan endast om den förblir i vinstocken, så kan inte heller ni det, om ni inte förblir i mig. Jag är vinstocken, ni är grenarna. Om någon förblir i mig och jag i honom, bär han rik frukt, ty utan mig kan ni ingenting göra”.

När vi väljer att förbli i Kristus, han som är Ordet, planterar vi oss själva vid vattenbäckar som gör att allt det som finns i oss får liv och spricker ut. ”Salig är den som… har sin glädje i HERRENS undervisning och begrundar hans ord dag och natt. Han är som ett träd, planterat vid vattenbäckar, vilket bär sin frukt i rätt tid och vars blad inte vissnar. Allt vad han gör lyckas väl” (Ps 1:1-3).

Kanske upplever du att du ännu inte fått blomma ut. Det kanske började bra för dig, men sakta men säkert genom någon liten kompromiss här och där, har utblomningen stannat av i ditt liv. Kanske har du någonstans på vägen lämnat Hans ord och vilja. Du älskar fortfarande Herren, men du ser inte den frukt du önskar i ditt liv. Då har jag goda nyheter: Det finns en väg tillbaka! När vi omvänder oss och ber Honom om förlåtelse kan vi på nytt hitta tillbaka och planetera oss själva i hans livgivande vattenbäckar och därmed få blomma ut och bära frukt igen.

Jag är övertygad om att det finns en längtan i oss alla att, precis som hyacinten i mitt kök, få blomma ut och sprida både skönhet och väldoft. Låt oss göra ett nyårslöfte tillsammans, där vi på nytt överlåter oss helt och fullt till Herren. Låt oss bestämma oss tillsammans att vägra kompromissa på något område och därmed förbli i Kristus och få del av alla hans välsignelser. Låt oss tillsammans se till att vi får förbli planterade i Herrens vattenbäckar och att vi därmed blommar ut och får bära rik frukt 2019.