Googla Guds ord

Vilken källa vi söker i kommer att avgöra hur vi mår och hur vi lever våra liv...

För några år sedan började jag få märkliga symptom i min kropp. Då de inte gav med sig gjorde jag det man inte ska göra gällande sjukdomssymtom – jag googlade. Efter några vändor av läsande på olika internetsidor var jag med mina symptom näst intill döende. Fruktan slog till och växte sig allt starkare.

En kväll hade vi bjudit in en vän på kvällsfika, vilken följdes av bön. Det var en fantastisk och stark stund inför Herrens ansikte. Mitt i denna härliga Gudsnävaro hör jag Herren viska i mitt hjärta: ”Du har googlat”. Jag hade inte delat med mig om varken mina symtom eller min fruktan till någon, inte ens till Marcus, men Herren hade sett hela händelseförloppet. Sedan följde dessa ljuvliga ord: ”Men du ska googla mitt ord”. Jag visste direkt vad han menade. Svaren och än mer sanningen finner vi inte på Google utan i Guds ord. Kommande veckor öppnades inte Google en enda gång utan jag sökte i Guds ord efter löften om helande och efter att inte frukta. Resultatet kom överraskande kvickt. Bara ett några dagar efter jag bytt källa försvann inte bara min fruktan utan också alla symptom!

Vi kan nog alla erkänna att vi är duktiga på att söka information och kanske även efter en del svar på Google. Undersökningar visar att 98–99 procent av svenska internetanvändare i åldern 16–65 år använder sig av Google, de flesta unga varje dag. Att använda sig av Google ibland är förstås inte fel men vi behöver veta vilken källa vi ska gå till och när.

Omständigheter slår mot oss alla. Livet går upp och ner och är en salig mix av kamp och seger. Men genom allt har Herren lovat att vara med oss. Han är på vår sida och hans löften om frid, glädje och styrka gäller oss. Som Jesu efterföljare har vi tillgång till och kan välja att dagligen söka i rätt källa – Guds ord. Om vi inte söker i hans Ord hur ska då kunna vi veta vad han har lovat och vad som tillhör oss i och genom Jesus Kristus?

När vi i Guds ord ”googlar” namnet Jesus får vi upp att han är: namnet över alla namn (Fil 2:9), vår Herde som leder oss med sin ljuvliga stämma (Ps 23:1, Joh 10:4), Alfa och Omega, början och slutet (Upp 1:8), Vägen, Sanningen och Livet (Joh 14:6), Fridsfursten (Jes 9:6), vår förebedjare (Hebr 7:25) och vår vän (Joh 15:15). Vad gör inte dessa sökningar och svar med vårt inre? De gör att vi vågar bygga våra liv på det namnet!

Om vi ”googlar” att inte vara rädda får vi upp hundratals löften som talar om att inte frukta. 5 Mosebok 31:6 säger: ”Var starka och frimodiga, var inte rädda eller förskräckta för dem. Ty HERREN, din Gud, går själv med dig. Han skall inte lämna dig eller överge dig.” Vi finner också lösningen på hur vi kan bli av med all rädsla: ”Rädsla finns inte i kärleken, utan den fullkomliga kärleken driver ut rädslan. Rädslan hör ju samman med straff, och den som är rädd är inte fullkomnad i kärleken” (1 Joh 4:18). På åtskilliga ställen uppmanas vi att inte vara rädda, inte frukta utan bara förtrösta på Herren. Precis som i mitt vittnesbörd ovan förgör dessa ”upplysningar” varje uns av fruktan, oro och bekymmer.

Om vi söker efter ordet kärlek berättar åtskilliga bibelverser om hur älskade vi är av Gud. Johannes 3:16 sätter standarden för Guds kärlek: ”Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.” Sedan finner vi vers efter vers om hur stor, bred, hög och total Guds kärlek är till oss var och en. Med denna information hur kan vi någonsin känna oss förkastade? När vi förstår och tar emot hans agapekärlek helas och upprättas vi och kan älska andra människor.

När man googlar är källkritik, dvs att du systematiskt granskar källor och bedömer deras trovärdighet, viktigt. Redan i tidig skolålder får vi lära oss att ställa frågorna: ”Vem står bakom källan och varför är källan skapad? Enligt Google har internet cirka sextio biljoner sidor bestånden av en mix av primära, sekundära och tredjehandskällor. Chansen att finna vem som står bakom och sidans motiv är därför minimal.

Med tanke på dessa två frågor är källan till Guds ord Skaparen av universum, han som inte förändras och inte kan ljuga och källan är han som är densamme igår, idag i all evighet. Det kallar jag primär källa! Svaret på andra frågan finner vi i 2 Tim 3:16-17: ”Hela Skriften är utandad av Gud och nyttig till undervisning, till bestraffning, till upprättelse och till fostran i rättfärdighet för att gudsmänniskan skall bli fullt färdig, väl rustad för varje god gärning.” Källan Guds ord finns tillgänglig för att vi sja kunna bli de fullt färdiga gudsmänniskor Herren tänkt.

Så, vilken källa väljer vi att söka i och inhämta information, fakta och sanning ifrån? Svaret är enkelt, eller hur? Låt oss slå procenten unga som söker på Google varje dag men låt oss göra det genom att söka i rätt källa. Låt oss googla Guds ord!