Du är vad du äter

Vi är alla medvetna om att det vi äter påverkar vår kropp och vårt mående på ett eller annat sätt. På samma sätt påverkar det vi "äter" - tar in med våra ögon eller våra öron - vårt andliga liv. Låt oss fylla oss med det som bygger upp!

När Anna Skipper dyker upp i Tv-rutan är det många som stänger av eller byter kanal. För er som inte känner till Anna Skipper, kan jag berätta att hon leder ett program som heter ”Du är vad du äter” där hon träffar och hjälper olika människor att förändra sin livsstil främst genom att äta rätt. Hon är rätt tuff och slänger det mesta de har i sina kylskåp och skafferier och byter ut det mot nyttigheter som vi knappt vet namnet på.
Man får tycka vad man vill om både Anna Skipper och hennes program men alla hon hjälper går ner i vikt, men viktigare än så, när de byter ut sin skräpmat mot nyttigare kost, mår de mycket bättre på alla sätt. På samma sätt är jag övertygad om att det är för oss i vårt andliga liv. Precis som det vi äter visar sig på ett eller annat sätt på vår fysiska kropp tror jag att det du ”äter”, det vill säga det du lyssnar på, ser på eller läser, kommer ge resultat – negativt eller positivt – i ditt andliga liv.

För några år sedan när jag satt och pratade med en av mina gamla elever, som då hunnit bli vuxen, berättade hon något för mig som jag har återkommit till många gånger. Hon berättade att hon under en tid började märka att hon fick en hårdare attityd mot andra människor och att felaktiga ord oftare slank ur hennes mun, även om hon egentligen inte ville det. Detta var inte den person hon ville vara eller hur hon ville agera mot andra. Hon tänkte mycket på detta och insåg snart hur hennes dagliga Bibelläsning hade minskat och hennes Tv-tittande i stället hade ökat. Hon insåg snabbt sambandet mellan hennes beteende och det hon ”åt” med sina ögon. Direkt efter den insikten ändrade hon tillbaka sin ”kost” till att varje dag äta av Guds ord, som hon brukat göra, och minskade samtidigt Tv -tittandet och hon förvånades över hur snabbt hennes eget beteende, ord och attityd ändrades till det positiva igen.

Jag tror att vi alla kan känna igen oss i hennes berättelse. Ibland gör och säger vi saker som vi inte varken vill eller menar och det gör oss bedrövade. Ingen av oss vill gå runt med en felaktig attityd eller såra andra människor. Kanske frågar vi oss själva varifrån detta beteende och attityd kommer ifrån. Jag är övertygad om att vår attityd och beteende hänger ihop med vad vi ”äter”.

Bibeln är full av verser som talar om just detta. I Korinterbrevet står det att allt är tillåtet men allt bygger inte upp (1 Kor 10:23) I Galaterbrevet kan vi läsa om att så i Andens eller köttets åker samt om att vandra i Anden eller i köttet och vilka resultat det ger i våra liv (Gal 5:16, 6:8). Jesus talar även om detta när han säger att av frukten känner man trädet (Luk 6:44). När Gud talar till oss genom sitt ord är det endast av kärlek, utan fördömelse, för att Han vet vad som är bäst för oss. Vi har en fri vilja att göra vad vi vill och leva våra liv hur vi vill, men jag är övertygad om att när vi följer vår instruktionsbok, Bibeln, mår vi som bäst!

Det finns väl ingen tid som våren, då tidningarna är så fyllda av recept och metoder att komma i form till sommaren! Jag har inte så stor tro på varken trestegs- eller femstegs metoderna till drömkroppen, men jag tror på att små förändringar i din kost verkligen kan förändra ditt mående, inte minst när det gäller ditt andliga liv tillsammans med Jesus!

Låt oss fatta beslutet tillsammans idag! Låt oss börja ta ett steg i rätt riktning och göra en förändring i vår andliga kost idag! Låt oss vara föredömen för andra och fylla vårt liv med ”nyttiga saker” genom att läsa Guds ord, kristna böcker, lyssna på undervisning, predikningar och lovsång! Jag har bestämt mig, har du?