Den nionde kilometern

Du har ett underbart lopp att löpa för Herren. Ibland sker saker som vi inte förstår och vi blir frestade att ge upp. Oavsett vem du är och vad du går igenom vill jag och hela himmelen säga: "Kom igen, du kan, du orkar, bara lite till!" Du kommer löpa över mållinjen!

Dagen var inne. Dagen då jag skulle springa Tjejmilen i Stockholm. Tre år tidigare hade jag anmält mig och tränat hårt, men bara någon månad innan loppet mötte jag den berömda väggen. Detta gjorde att jag fick avboka allt jag bara kunde i kalendern, inklusive Tjejmilen. Nu var det dags för revansch. Efter lite uppvärmning gick äntligen startskottet. Det var en ljuvlig känsla att känna hur benen bar, kilometer efter kilometer. Jag hade precis passerat skylten ”9 km” då min energi och kraft plötsligt tar slut. Jag försökte motivera mig själv att det bara var upploppet kvar, men jag kände mig bara svag, kraftlös och omotiverad. Till min stora besvikelse var jag tvungen att sakta ner så mycket att det var precis att mina steg skulle räknas som löpning. Då händer något fantastiskt, en för mig helt främmande tjej klappar mig försiktigt på axeln när hon springer förbi och ropar orden: ”Kom igen, du kan, du orkar, bara lite till!”. De få uppmuntrande orden gav inte bara mina ben utan hela min kropp ny energi och jag kunde spurta den sista kilometern och in över mållinjen.

Tänk att några få ord av uppmuntran från en främmande tjej bokstavligen gav mig ny kraft och energi att löpa hela vägen över mållinjen. Ordspråksboken 15:23 säger: ”…hur gott är inte ett ord i rätt tid”. För ett antal år sedan såg jag ett program där Joyce Meyer intervjuade John Maxwell. När Joyce frågade John, som är en mycket duktig författare och talare gällande ledarskap och livscoachning, om det var något speciellt han upplevt från Herren det senaste svarade han något som verkligen fastnade hos mig. Han berättade hur Gud talat de enkla orden: ”I want you to add value to somebody every day” (Jag vill att du ska öka någons värde varje dag). Gud ville att denna, både populära och framgångsrika, Gudsman skulle vara med och ”öka någons värde”, med andra ord uppmuntra, någon varje dag.

Gud vet att vårt lopp här på jorden inte alltid är enkelt, men Han vet också vad ord av uppmuntran kan göra. John fortsatte med att berätta att detta enkla tilltal från Herren hade förvandlat hans, och många andras, liv då han valde att gensvara och började i all enkelhet uppmuntra människor han mötte. Han var själv förvånad över att så lite, bara några få ord, kunde betyda så mycket. Låt oss följa Johns exempel och vara uppmuntrare vart vi än går och vem vi än möter. Kanske har du någon runt dig som just nu är på nionde kilometern redo att kasta in handduken. Dina uppmuntrande ord kan avgöra om den personen ger upp eller tar sig hela vägen över mållinjen.

Till sist vill jag säga till dig som själv befinner dig på nionde kilometern. Kanske har du kämpat länge i en tuff situation och brottats med att ge upp. Kanske har du tjänat Gud trofast men styrkan har försvunnit nu när du bara har upploppet kvar. Kanske har du trott Gud om ett helande och varit framme för förbön åtskilliga gånger utan resultat. Oavsett vem du är och vad du går igenom vill jag ge dig den där välbehövda klappen på axeln och hela himmelen vill stämma in i dessa små men uppmuntrande ord: ”Kom igen, du kan, du orkar, bara lite till!”