Andliga armhävningar och situps

Gud har vissa ’övningar’ vi behöver träna oss i för att fullborda våra lopp för honom. Även om de gör ont, låt oss förstå att Gud vill att vi gör dem, för han vet att de kommer att bygga de ’andliga muskler’ vi behöver för att fullborda våra lopp...

Denna sommar bestämde Marcus och jag oss för att det var dags för en ny utmaning. Målet vi bestämde oss för att uppnå var att springa ett maraton. Vi bestämde ett datum när det skulle ske och gjorde en noggrann plan över hur vi skulle träna och äta (okej, erkänner att det blev lite mer glass än beräknat, det var ju ändå sommar). I planen ingick naturligtvis löparpass. Vi hade sedan en lång tid tillbaka sprungit några mil utportionerat på fyra rundor i veckan, så vi bara ökade distansen på dessa rundor. Löparträningen var utmanade men samtidigt underbar och härlig längs med fina sjöar och vackert landskap. I planen ingick också styrketräning, något jag verkligen inte gillar! Många gånger genom åren har jag beslutat mig för att börja styrketräna lite hemma, då jag vet att det är bra, men lika många gånger har jag slutat efter bara några få veckor. Men denna sommar var jag riktigt motiverad när styrketräningsdagarna kom, jag hade ju ett mål!

Vi tog reda på vilka övningar som behövdes för ett maraton. En del av dessa styrkeövningar var givetvis till för att bygga starkare benmuskler. Det som dock förvånade mig (gick ju in i detta som en glad amatörlöpare) var att många av övningarna handlade om att stärka rygg och mage. De första styrketräningspassen var tuffa, min muskelsvaghet blev oerhört påtaglig och dagarna efter träningen värkte mina muskler enormt. Men efter varje tillfälle blev det lättare och lättare och det blev även löpningen. Inte hade jag kunnat gissa att de där armhävningarna och situpsen på mitt vardagsrumsgolv hade något att göra med och kunde förbättra min löpning. Men det gjorde de verkligen.

Efter flera månaders träning, både i löparspåret och på vardagsrumsgolvet, kom dagen för vårt lopp. Fjärilarna kändes fler än musklerna, men en solig dag i mitten av augusti genomförde vi vårt lopp. Hand i hand sprang vi nöjda och lite stolta över mållinjen.

Precis som övningarna på mitt vardagsrumsgolv där hemma hjälpte mig att fullborda mitt lopp, har Gud vissa ’övningar’ vi behöver träna oss i för att fullborda våra lopp för honom. Även om de gör ont, låt oss förstå att Gud vill att vi gör dem, för han vet att de kommer att bygga de ’andliga muskler’ vi behöver för att fullborda våra lopp. Låt oss motiveras genom att ha blicken fäst på målet: ”Men alla som tävlar underkastar sig i allt träning – de för att vinna en segerkrans som vissnar, vi för att vinna en som aldrig vissnar” (1 Kor 9:25).

Övningarna kan se lite olika ut beroende på vad vi är utvalda att göra, men vissa behöver vi alla träna oss i. En övning Herren definitivt kommer att träna oss i är vår inställning till pengar. Hur vi tänker kring, och vad vi gör med, våra pengar är viktigt. Älskar vi pengar och den här världens goda mer än Gud? Jag vill inte att det ska sägas om mig, som det sades om en av Paulus lärjungar: ”Ty av kärlek till den här världen har Demas övergett mig…” (2 Tim 4:10). Gällande pengar vill Herren också att vi ska lära känna honom som vår Försörjare. Idag tror Marcus och jag Gud om flera miljoner per år till vårt missionsarbete, men det började inte så. Det började, precis som de där första armhävningarna på vardagsrumsgolvet, i all enkelhet och med en del smärta. Hade vi inte gjort de där små övningarna hade vi inte heller kunnat göra vad vi gör idag, än mindre fullborda vårt lopp en dag. Låt oss ta till oss Paulus uppmuntrande ord i Filipperbrevet: ”Så skall min Gud, efter sin rikedom på ett härligt sätt i Kristus Jesus ge er allt vad ni behöver” (Fil 4:19).

Några andra viktiga övningar är att träna vårt sinne, kunna förlåta och betjäna. Utöver dessa tillkommer övningar som till exempel att inte låta vad människor tycker och tänker stoppa dig, att våga ta steg i tro, att ha rätt förväntningar på människor och att kunna släppa taget om saker.

Du och jag har ett viktigt lopp att löpa. Låt oss be Gud uppenbara för oss vilka styrkeövningar vi behöver göra för att stärka våra ’andliga muskler’. Även när det kostar på eller gör ont, låt oss målmedvetet fortsätta träna för att en dag hand i hand med Jesus löpa över mållinjen och få motta den segerkrans som aldrig vissnar.