19 000 sökte frälsning i Burundi!

För varje kväll ökade både folkskaran och glädjen. Femte och sista kvällen var drygt 10 000 samlade, inklusive stadens guvernör. Varje kväll var gensvaret på frälsning stor. Människor från alla håll bokstavligt talat rusade fram. När veckan var över hade cirka 19 000, där de allra flesta var unga människor under 30 år, gensvarat på frälaningsinbjudan. Hängivet bad de efter oss i frälsningsbönen. 

Förra året besökte vi Afrika på nytt efter en paus på sju år. Vi åkte till Kenya där vår koordinator Ben Okello bor. Att fortsätta arbeta i Kenya visste vi redan från början inte fanns i våra hjärtan men återkopplingen med Ben var fantastisk och därför bestämde vi oss för att åter igen testa en resa till Burundi denna sommar. Burundi är ett mycket fattigt land även i afrikanska mått mätt och av många andledningar var det i större nöd än någonsin när vi var där. Men det är precis sådana platser, onödan, mörka och fattiga, vi älskar att predika på. Vi kan inte annat än att stämma in i Jesus egna ord: ”Herrens Ande är över mig, ty han har smort mig till att predika glädjens budskap för de fattiga” (Luk 4:18). 

Direkt efter midsommar lämnade vi, tillsammans med två teamare Joakim och David, Sverige för att åka till staden Bubanza som har cirka 30 000 invånare. Vi visste inte riktigt vad vi skulle förvänta oss men hela resan blev långt över förväntan. Redan första kampanjkvällen, som hölls på en fotbollsstadion, hade cirka fyra tusen samlats och stämningen var på topp. Och på topp i Afrika innebär förstås väldigt mycket dans och glädje. För varje kväll ökade både folkskaran och glädjen. Femte och sista kvällen var drygt 10 000 samlade, inklusive stadens guvernör. Varje kväll var gensvaret på frälsning stor. Människor från alla håll bokstavligt talat rusade fram. När veckan var över hade cirka 19 000, där de allra flesta var unga människor under 30 år, gensvarat på frälaningsinbjudan. Hängivet bad de efter oss i frälsningsbönen. 

Efter de nyfrälstas namn skrivits upp bad vi för sjuka. Behoven var stora men bönesvaren likaså. Varje kväll vittnade många om hur Jesus rört vid dem under förbönen och tagit bort både smärta och sjukdom. Flera vittande hur deras ögon blivit helade. En man kom med en skadad axel men blev fullkomligt helad. Marcus utmanade honom så de gjorde armhävningar ihop på scenen. En äldre kvinna hade haft värk i både höfter och knän men nu kunde hon dansa loss utan något värk. En man hade haft värk i hela kroppen men kunde nu springa fram och tillbaka på scenen fullkomligt helad. Många andra vittnade hur deras värk i ben, axlar, rygg och höfter hade försvunnit och alla ville de dansa för att demonstrera sitt helande. 

Under dagtid hade vi som vanligt också en eldskonferens för främst pastorer och ledare men också andra troende i staden. Även här var stämningen bland de drygt 200 samlade på topp redan från början. Ibland hann vi knappt tala klart innan det jublades och applåderades. Varje budskap togs emot med en enorm hunger och tacksamhet. Konferensen avslutades med 

Det är svårt att summera en sådan här vecka. Vi är djupt berörda och folket i Burundi har verkligen stulit våra hjärtan och är därför glada att en ny resa är planerad i december.