Ett förvandlat Sverige börjar i våra hjärtan

Visst längtar vi alla efter ett förvandlat Sverige? Den förvandlingen ligger också på Guds hjärta men då måste våra hjärtan få formas efter hans hjärta… läs hela Krönikan av Hanna från Världen idag 25/6 -24

Rapporterna från nyheterna blir allt mörkare. Människor runt oss mår allt sämre. Skillsmässostatistikens kurva går uppåt. Och kompromiss på område efter område smyger sig in innanför kyrkans väggar. Vi behöver verkligen en radikal förändring i vårt land! Personligen tror jag inget annat än en väckelse kan vända riktningen på det här landet som så länge varit på väg åt fel håll. Men innan Gud kan göra något i Sverige behöver han göra något i våra hjärtan. Väckelse börjar nämligen med dig och mig.

Först och främst behövs villiga hjärtan. Att vara villig går långt utöver att bara säga det med sin mun. Det innebär att vara tillgänglig och stå redo att gå och göra vad än Herren leder oss till. När Jesus kallade på sina lärjungar står det: ”Genast lämnade de näten och följde honom” (Mark 1:18).

I 2 Krönikeboken 16:9 läser vi hur Herrens ögon överfar hela jorden för att leta efter hängivna hjärtan. Att vara hängiven går hand i hand med vår villighet och innebär att entusiastiskt och engagerat ge sin tid och uppmärksamhet till det som ligger på Guds hjärta. Synonymt med att vara hängiven är också att vara självuppoffrande.

Vi behöver också bevara våra hjärtan rena. Efter David hade syndat ryckte han inte bara på axlarna eller försökte sopa det under mattan. Nej, han bekände sin synd, omvände sig och ropade till Herren: ”Skapa i mig, Gud, ett rent hjärta och ge mig på nytt en frimodig ande” (Ps 51:12). Ett förvandlat hjärta pekar inte på vad alla andra gör utan ser sin egen synd och otillräcklighet och lever därför ständigt med ett rop till Herren om ett rent hjärta.

Det sista jag vill belysa är att vi behöver ha brinnande hjärtan. Det första Johannes döparen sa om Jesus var: “Jag döper er med vatten. Men det kommer en som är starkare än jag, och jag är inte ens värd att knyta upp hans sandalremmar. Han skall döpa er i den helige Ande och i eld” (Luk 3:16). Elden vi behöver kommer ifrån den helige Ande. Men
Herren vill inte bara ha några som likt raketer exploderar i ljus, eld och färger som sedan försvinner lika snabbt. Han vill att våra hjärtan ska bevaras brinnande, vilket bara kan ske om vi lägger på ny ved varje morgon: ”Men elden på altaret skall hållas brinnande och får inte slockna. Varje morgon skall prästen där antända ny ved, och ovanpå veden skall han lägga brännoffret och bränna fettstyckena av gemenskapsoffret” (3 Mos 6:12). Vår ved är den tid vi spenderar med Herren genom bön, lovsång och i Ordet.

Ett förvandlat hjärta är inte en engångsbön vi kan be utan är en process som tar tid. Ingen av oss är färdig men vi kan alla välja att låta Herren forma och förvandla våra hjärtan så att de allt mer blir i enlighet med hans eget hjärta. Låt oss, med början denna sommar, ge honom tillträde till alla rum i vårt hjärta. Ömt, kärleksfullt och med precision kommer han då att både beskära, förvandla och forma fram hjärtan som inte bara behagar honom utan som också kan få bli ett redskap till vårt lands förvandling.