Det finns inga krokodiler under sängen

Du och jag behöver inte tillåta felaktiga tankar av fruktan få snurra fritt i vårt sinne. Fruktan, och känslorna som kommer som följd därav, är inte sanna. De är som grannpojkens krokodiler, endast påhittade och uppförstorade i våra sinnen, som försvinner när vi tänder lampan, Guds ord...

Vi har världens finaste grannar. En av många saker de hjälper oss med är att ta hand om vår lilla katt, Måns, när vi ständigt är ute och reser. En gång när jag skulle gå över och lämna vår nyckel till dem kommer deras son, då fyra år gammal, till dörren och säger med uppspärrade ögon och med största allvar: ”Akta dig för krokodilerna”, och pekar bakom mig. Utan att tänka på vad han sa utan snarare som en reaktion på hans allvarliga ton tittar jag till bakom mig. Med ett stort leende blinkar mamman i huset till med ena ögat mot mig och säger: ”ja, det är mycket krokodiler just nu. I garderoben, hallen och under sängen när han ska sova”. Varje kväll, berättar hon, genomgår de en procedur av att tända lampan för att visa att det visst inte finns några krokodiler under sängen.

Det är inte alltid lätt att förklara för en fyraåring att det inte finns några krokodiler under sängen. I hans sinne och fantasi är de lika verkliga som du och jag. Hans fruktan för dem gör dessutom att de växer och förökas. På samma sätt är det i ditt och mitt liv. Om vi tillåter fruktan i våra liv kommer den att växa och förökas. Kanske existerar det vi fruktar t.ex. spindlar, mörker, att flyga eller bli allvarligt sjuk, men det vi fruktar ska hända när vi möter en spindel eller när vi flyger är oftast förstorat eller inte sannolikt att det faktiskt kommer att ske.

Många gånger låter vi fruktan styra våra liv och stoppa oss, inte minst från att våga följa våra gudagivna drömmar. Jag är övertygad om att ett av fiendens främsta vapen mot oss är att skrämma oss och skapa fruktan. Han är fullt upptagen med och njuter av att viska lögner i våra öron om hur farligt allt är, så vi helt enkelt inte vågar göra någonting alls. Han gör allt han kan för att bygga upp felaktiga tankebyggnader av fruktan som gör att vi lägger ner vår kallelse redan innan vi börjat. Men du och jag har vapen som är starkare än fiendens. 2 Korinterbrevet 10:4-5 lär oss att vi kan bestämma över våra tankar: ”De vapen vi strider med är inte svaga utan har makt inför Gud att bryta ner fästen. Ja, vi bryter ner tankebyggnader och allt högt som reser sig upp mot kunskapen om Gud. Och vi gör varje tanke till en lydig fånge hos Kristus”. Du och jag behöver inte tillåta felaktiga tankar av fruktan få snurra fritt i vårt sinne. Fruktan, och känslorna som kommer som följd därav, är inte sanna. De är som grannens krokodiler, endast påhittade och uppförstorade i våra sinnen.

Under min tid av utbrändhet kom fruktan in i mitt liv på flera områden. Jag kunde få panikångest av att bara åka och handla. Jag minns tydligt hur känslorna rusade på insidan och min andning blev ansträngd när jag stod i kön. Jag som flugit åtskilliga gånger fick plötsligt rädsla för att bara gå på ett flyg. Jag gick ofta runt med en ständig rädsla att svimma, börja svamla eller tappa kontrollen på något annat sätt, då min kropp var helt i obalans. Men tack Jesus, Han har en väg igenom allt och är sannerligen expert på att vända allt i våra liv så att det samverkar till det bästa (Rom 8:28), både för oss själva och för andra. Den här tuffa, oväntade och rent av otäcka perioden i mitt liv gjorde att jag, tillsammans med den helige Ande vår underbara hjälpare, började jobba med mina tankar och känslor. Jag fick uppenbarelse över att det jag tänker och känner inte alltid är sanningen och definitivt inte mer sant än Guds eget ord. Jag insåg gång efter gång att det jag fruktade skulle hända, aldrig hände. Det var endast en lögn från djävulen. Det var endast en inbillad krokodil som försvann när jag slog på lampan, Guds ord. Dessutom har denna minst sagt oönskade upplevelse samverkat till det bästa för många andra kvinnor som jag har fått hjälpa genom min egen upplevelse och uppenbarelse från Guds ord.

Du kan också leva ett liv i frihet från fruktan. Bestäm dig att göra dig av med felaktiga tankebyggnader av fruktan. Avsäg dig fiendens lögner och bekänn vad Gud har att säga om just ditt område. Han är med dig, för dig och i dig! Han inte bara älskar dig utan är kärleken och som 1 Johannes brev 4:8 säger: ”Rädsla finns inte i kärleken, utan den fullkomliga kärleken driver ut rädslan…”. Sök dig närmre Jesus och låt Han få fylla dig. Han älskar dig och längtar efter att få sätta dig fri.